Tudomány koronavírus

Világszínvonalú „műtüdő” érkezett a harmadik hullám tetőzésekor a szegedi egyetemi klinikára

SZTE
SZTE
A legnagyobb szükség idején jutott csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a COVID-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.

A Szegedi Tudományegyetem a régió legjobb egészségügyi-ellátó intézménye, európai mércével is kimagasló szolgáltatást nyújt. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a legjobb gépek beszerzésére – így került az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjára az a lélegeztetőgép is, amelynek használata komoly szakmai felkészültséget igényel. Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint ilyen gépet oda érdemes telepíteni, ahol megfelelően magastudású a szakembergárda és az ellátás olyan sokrétű, hogy folyamatosan nagy kihasználtsággal működtethető a drága csúcstechnológiás berendezés.

SZTE

Az új készülék a koronavírus-fertőzöttek és a csecsemők életét is megmentheti, mivel a szívet és a tüdőt akár egyszerre, hetekig tudja helyettesíteni. Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója elmondta: „A koronavírus a légzés minőségében okozza a legjelentősebb károkat. A legsúlyosabb kórképet a légzéselégtelenség dominálja. Óriási előrelépést várunk az új műszer alkalmazásával, hiszen ezzel időt nyerünk, amíg a szervezet leküzdi a vírust annyira, hogy a tüdő működése ismét elfogadható legyen. Hetekre vagy akár hónapokra is tehermentesíteni tudja a betegek keringését.”

Prof. Dr. Varga Albert, az SZTE SZAKK Kardiológia Klinika vezetője szerint a gép beszerzése az első lépés egy kiválósági centrum létrehozása felé. A terv egy európai szintű metodika a betegellátásnak ebben a speciális szegmensében. Ennek egyik pillére a műszaki felszereltség, a másik pedig a szakképzett egészségügyi személyzet. A legjobb gépek beszerzése mellett cél a humánerőforrás fejlesztése is ifjú tehetségek, az SZTE-n végzett diákok és tapasztalt, akár külföldről hazatérő szakemberek által.

Prof Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte, a gép a pandémiás időszak után új lehetőségeket biztosít.

Olyan műtéteknél is ki tudják majd használni, amelyeknél eddig nem volt erre lehetőség.

Segíthet csecsemőkori fejlődési rendellenességek, szívműtétek esetében. A rektor emlékeztetett arra, hogy az ország legjobb hibrid műtője is az SZTE-n működik, az egészségügyben jól felhasználható 3D nyomtatót néhány hete adták át.

Az ECMO egy “műtüdő”, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését is el tudják végezni. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik