Tudomány koronavírus

Amerikában felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinájának használatát

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

Az amerikai egészségügyi hatóságok a Johnson & Johnson koronavírus elleni vakcina használatának azonnali felfüggesztését javasolják – írja a DW. A döntés hátterében a nagyon ritka vérrögképződés miatti aggodalmak állnak, az esetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálatot folytat.

Kapcsolódó

Az Egyesült Államok Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) kedden adott ki közleményt. A szervezet szerint a beadást követő két hétben hat személynél jelentkezett ritka vérrögképződés.

Az ország járványügyi hivatalának (CDC) véleményével összhangban lévő bejelentés alapján fel fogják függeszteni az államokban az oltás alkalmazását.

A CDC tanácsadói testülete szerdán ülésezik, itt vitatják majd meg a hat esetet. Dr. Anne Schuchat, a szervezet igazgatóhelyettese és Dr. Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelő és Kutatási Központjának feje szerint amíg a vizsgálat folyamata nem fejeződik be, a használat szüneteltetését javasolják.

Korábban az AstraZenecával kapcsolatban is hasonló aggodalmak fogalmazódtak meg, az EMA szerint ugyanakkor a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik