Tudomány koronavírus

Európai Gyógyszerügynökség: nagyon ritka esetben trombózist okozhat az AstraZeneca vakcinája

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását – írja a The Guardian. Mint megírtuk, Marco Cavaleri, az EMA vezető tisztségviselője korábban azt mondta, összefüggés van a vakcina és két ritka vérrögképződéses állapot között.

Az ügynökség friss bejelentése szerint az agyi vénás sinustrombózist (CVST) és a zsigeri vénás trombózist (SVT), illetve az ezekkel együtt megjelenő alacsony vérlemezkeszintet érdemes az AstraZeneca oltás nagyon ritka mellékhatásaihoz sorolni.

Ennek ellenére a vakcinát érdemes továbbra is minden korcsoportnál alkalmazni.

A veszélyes, de ritka tünetek az oltást követő két hétben jelentkezhetnek. A legtöbb ismert eset 60 év alatti nőkkel történt, de specifikus kockázati tényezők egyelőre nem ismertek.

Marjai János / 24.hu

Az EMA 62 CVST-s és 24 SVT-s esetet vizsgált, amelyeket 2021. március 22-ig az Európai Unió gyógyszerbiztonsági adatbázisában rögzítettek. 18 páciensnél a trombózis halálos volt.

Az esetek többsége az Európai Gazdasági Térségben és az Egyesült Királyságban történt, ahol nagyjából 25 millió embert oltottak be a vakcinával.

A ritka tünetek és az oltás közötti összefüggést egyelőre nem tárták fel, lehetséges, hogy valamilyen immunválasz áll a háttérben. Az EMA azt ígérte, hogy folytatja a készítmény hatékonyságának és biztonságosságának monitorozását.

Az Egyesült Királyság oltásügyi tanácsadó testülete közben bejelentette: 30 éves kor alatt, ha van más alternatíva, érdemes nem az AstraZeneca vakcináját használni, amennyiben az érintett személy egészséges, és nincs kitéve a Covid-19-fertőzés kifejezetten magas kockázatának. Március közepén több ország is felfüggesztette a vakcina alkalmazását, utóbb azonban az EMA kivizsgálta a bejelentéseket, és megállapította, hogy biztonságos a vakcina, így mindenhol folytatták az oltást. Március végén viszont Németországban és Hollandiában ismét felfüggesztették a készítmény használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik