Tudomány

Megtalálták Egyiptom elveszett aranyvárosát

Zzvet / Getty Images
Zzvet / Getty Images

Egyiptomi kutatók megtalálták azt a 3 ezer éves, elveszett aranyvárost, amelyet a homok temetett maga alá Luxorban – írja az MTI. Záhi Havvász régész szerint a települést régóta keresik a szakemberek, de eddig nem bukkantak a nyomára.

Az Aton napisten felemelkedése után elnevezett város III. Amenhotep fáraó korában jött létre, de még Tutanhamon idején is használatban volt.

Záhi Havvász úgy véli, a lelőhely az Egyiptom területén valaha feltárt legnagyobb ókori város.

Az időszámítás előtt 1391-től 1353-ig uralkodó III. Amenhotep által alapított város korának legnagyobb közigazgatási és ipari központja volt. III. Amenhotep nyolc éven át együtt irányította fiával, a legendás IV. Amenhoteppel, későbbi nevén Ehnatonnal.

A misszió 2020 szeptembere óta folytatott ásatásokat. A munka eredményeként egy jó állapotban fennmaradt település került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén pedig házakat, amelyeknek falai elérik a 3 méteres magasságot.

Közzétette: ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ – 2021. április 8., csütörtök

Betsy Brian, a Johns Hopkins Egyetem egyiptológusa szerint az elveszett város megtalálása a második legjelentősebb felfedezés az országban Tutanhamon sírjának megtalálása óta. A kutató úgy véli, az új eredmények segíthetnek fényt deríteni a történelem egyik legnagyobb rejtélyére, arra, hogy Ehnaton fáraó és felesége, Nofertiti miért költöztek Ahet-Atonba, azaz a mai Amarnába, melyet Ehnaton alapított új fővárosként.

A várost III. Ramszesz Medinet Habu-i temploma és III. Amenhotep memnóni temploma között tárták fel. Az ásatás során azonosították III. Amenhotep három királyi palotáját, illetve a birodalom közigazgatási és ipari központját. A város korát gyűrűk, szkarabeuszok, festett cserépedények és III. Amenhotep kartusát viselő agyagtéglák erősítették meg. Találtak borosedényeket lezáró agyagkupakokat is. A város déli részén egy pékségre, kemencékre és tárolóedényekre bukkantak.

A város második, részben még feltáratlan része lehetett a közigazgatási központ és a lakónegyed, mivel itt nagyobb és jól elrendezett építményeket találtak. A területet egy cikkcakkos fal veszi körül, amelyen át csak egyetlen bejárat nyílik a belső folyosókra és a lakónegyedekbe.

A város egy harmadik részén egy műhelyt azonosítottak, ahol egyebek közt a templomok és melléképületeik építésére használt, III. Amenhotep nevét viselő sártéglákat gyártották. Az ásatások során feltártak fonó- és szövőeszközöket, továbbá üveggyártási salakot.

Egyelőre vizsgálják a leleteket, amelyeket két szokatlan sírhelyen találtak. Az egyik teremben egy tehenet vagy bikát temettek el, a másik sírban egy ember nyugszik oldalra kinyújtott karokkal és a térdei köré tekert kötél maradványaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik