Tudomány

Csak nem egy szivárványt fotóztak a Marson?

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

A NASA Perseverance marsjárójának egyik újabb képe komoly érdeklődést váltott ki – írja az IFLScience. A felvételen ugyanis nemcsak az Ingenuity nevű kísérleti helikopter látható, hanem egy szivárványszerű jelenség is.

Feltételezhető ugyanakkor, hogy a „szivárvány” valójában csak a kameralencse csillanása.

A Földön szivárványok akkor jönnek létre, amikor az eső- vagy páracseppek prizmaszerűen megtörik a fényt. A szélsőségesen száraz és hideg Marson hasonló természetesen nem fordulhat elő. A NASA Pathfinder missziója ugyanakkor észlelt már szivárványra emlékeztető jelenséget, amelyet a marsi atmoszférában lévő jégkristályok alakíthattak ki. Többen úgy vélik, hogy a Perseverance új képén is hasonló látható, esetleg egy olyan szivárvány, amelyet a por hozott létre.

NASA/JPL-Caltech

A jelenség azonban gyanúsan nem a vörös bolygó légköre és a napfény közötti interakció eredménye. Sokkal valószínűbb, hogy a színes ív csak a képen bukkant fel, miután becsillant az érintett, hátulsó kamera. Az eszköz épp déli irányba, a nap felé nézett, a „szivárvány” pedig ugyanennél a pozíciónál napokon át megfigyelhető a kamera fotóin.

Bár szivárványok megjelenhetnek idegen égitesteken is, úgy tűnik, a Perseverance felvétele ezúttal csalóka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik