Tudomány

Kétes anyagokat mutattak ki táplálékkiegészítőkben

Egy új vizsgálat során egy, az 1940-es években kifejlesztett stimuláns szert azonosítottak fogyást és sportolást segítő készítményekben – írja a Live Science. Az anyag ma már nincs forgalomban, ugyanakkor szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján.

A fenprometamin nevű szert az 1950-es évekig lehetett kapni Vonedrine néven, orr inhalátorként. A hatóanyag alkalmazására a piacról való kivezetése óta nem adtak engedélyt.

Ez az első alkalom, amikor a fenprometamint táplálékkiegészítőkben mutatják ki.

A kutatók nyolc egyéb tiltott stimulánst is észlelt. Ezeket sok esetben úgy kombinálják a termékekben, amivel olyan „koktélok” keletkeznek, melyeknek hatásait embereken még nem tesztelték.

Jennifer A Smith / Getty Images

Dr. Pieter Cohen, a Harvard Medical School munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények megdöbbentőek. Az egyik étrend-kiegészítőben négy különböző tiltott anyagot is felfedeztek. Azt nem tudni, hogy a stimulánsok különböző kombinációi miként hatnak a szervezetre, az anyagokat pedig gyakran fel sem tüntetik az érintett termékeken.

A szakértők eredetileg a deterenol nevű szert keresték. Korábbi, európai vizsgálatok alapján ez más stimulánsokkal keverve tüneteket okozhatnak, akár szívrohamot és hirtelen halált is előidézhetnek. Cohenék 17 márka egy-egy termékét elemezték, az étrend-kiegészítőket mind az Egyesült Államokban forgalmazzák, és hivatalosan tartalmaznak deterenolt.

A 17 készítményből 13-ban azonosították a deterenolt, a második leggyakoribb stimuláns a fenprometamin volt, amely négy termékben volt jelen. Utóbbi anyagot korábban csak orrban alkalmazták, azt nem tudni, hogy szájon át szedve miként hathat.

Nem ez az első alkalom, amikor a fenprometamint ma is kapható termékekben észlelik. A probléma az, hogy amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) betilt egy összetevőt, hamar új rokonanyagok tűnnek fel a piacon. A friss eredmények kapcsán az FDA egyelőre nem adott ki figyelmeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik