Tudomány

Évekig élt úgy a fiú, hogy egy golyó volt az orrában

Egy közelmúltban közzétett tanulmányban a szerzők egy tinédzser különös esetét mutatják be – írja a Live Science. A cikk alapján a fiatal éveken át orrdugulástól szenvedett, szagérzékelése gyengült, orrfújáskor pedig kellemetlen szagot tapasztalt.

Mint kiderült, a tünetek hátterében egy légfegyver lövedéke állt, amely nagyjából nyolc éven át volt az orrában.

A páciens 15 éves korában fordult orvoshoz a különös tünetekkel. A vizsgálat felfedte, hogy az orrában lévő apró járatok, az úgynevezett turbinátok megnagyobbodtak. Az elváltozás hátterében szezonális allergia, illetve gyulladás állhat, ezért orrsprayt és antihisztamint írtak fel neki.

A fiú nem tért vissza a hat hétten későbbi kontrollra. Legközelebb nagyjából egy év múlva, 16 évesen tűnt fel újra, ekkor már rendszeresen vérzett az orra, orrfújásakor pedig bűz jelentkezett. A fiatal rossz szájszagra nem panaszkodott, de zavarta, hogy minden egyes orrfújásnál kellemetlen szagot áraszt az orra.

A szülei elárulták, hogy a fiút nyolc-kilencéves korában orrba lőtték egy légfegyverrel. Mivel akkor nem voltak panaszai, a gyermeket nem vitték orvoshoz.

Werayuth Tessrimuang / EyeEm / Getty Images

Dylan Z. Erwin, a San Antonió-i Texasi Egyetemi Kórház hallgatója és az esetet bemutató tanulmány társszerzője szerint az orrba került idegen objektumok képesek kellemetlen szagot okozni az orr csatornarendszerének eltömítésével. Az ilyen objektumok nem minden esetben idéznek elő érzékelhető gyulladást. A fiú esetében a lövedék észlelése kifejezetten nehéz volt, hiszen utólag új szövet épült rá, melyet el kellett távolítani.

Ha egy objektum túl sokáig van az orrba ágyazódva, félő, hogy komplikációk, például súlyos gyulladások alakulnak ki. Szerencsére a tinédzser esetében nem jelentkeztek további problémák, a golyót pedig sikerült eltávolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik