Tudomány koronavírus

Lehet, hogy pontosabb az anális koronavírus-teszt, de egyelőre megoszlanak a vélemények

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP

Nagy port kavart a napokban, hogy minden Kínába érkező külföldi állampolgárnak kötelező lesz az análisan végzett koronavírus-teszt – az országban viszonylag gyakran használják ezt a tesztelési módszert, mert elméletileg pontosabb, mint a nyálkahártyáról levett mintával dolgozó változat. Legalábbis ezt állítja a Pekingi Juoan Kórház légzőszervi és fertőző betegségek osztályának vezetőhelyettese, Li Tongceng a WebMD szerint. Az elmélet az, hogy a vírus tovább megmarad az ánuszban és az ürülékben, mint a légutakban, ezért kevesebb fals negatívot eredményez ez a tesztelési módszer.

Kapcsolódó
Minden Kínába utazó külföldinek kötelező lesz az anális Covid-teszt
Nincs mese, ezt tartják a legmegbízhatóbbnak.

A Healthline-nak nyilatkozó UCLA professzor, Omai Garner szerint azonban ez egész egyszerűen nem igaz: a pandémia elején, tavaly tavasszal készültek erre kutatások, és mindegyik arra a megállapításra jutott, hogy a székletben található vírus nem jelenti azt, hogy aktív vírus is van még a szervezetben, csak azt, hogy valamikor volt. Az aranyszabvány továbbra is a felső légutakból nyert minta, hiszen a SARS-CoV-2 légúti betegség.

A különbség tehát ott lehet, hogy vajon a székletből biztosra kimutatható-e, hogy aktív vírusok vannak még mindig a szervezetben, vagyis hogy maga a fertőzés is aktív-e még – amerikai szakértők szerint azonban az erről kiadott tanulmányok tévesek, és

a nem aktív fertőzésnél is ugyanúgy megjelenik a vírus a végbélben és a székletben is. 

Amerikai kutatók és orvosok szerint tehát még mindig a felső légúti nyálkahártyáról vett minták a legpontosabbak, és bár ők sem szeretnék teljesen kizárni a széklettesztelést, nem ezt tartják a legjobb módszernek az aktív fertőzés megállapítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik