Tudomány

Létezhet egy, a Higgs-bozonhoz hasonló részecske, ami megmagyarázhatja a sötét anyagot

CERN / AFP
CERN / AFP

A Granadai Egyetem és a Johannes Gutenberg Egyetem elméleti fizikusai szerint létezhet egy, tulajdonságaiban a Higgs-bozonhoz hasonló részecske, ami megmagyarázhatná a sötét anyag létezését – írja az Eurekalerten olvasható sajtóközlemény. Az European Physical Journal C tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a három ismert dimenzió mellett létezhet egy negyedik is, ami azonban annyira kicsi, hogy csak indirekt módon találhatunk bizonyítékot a létezésére.

A szakértők a fizika standard modelljét akarják kibővíteni, és olyan kérdésekre adni meg a választ, amire ez nem felel: ilyen például a sötét anyag összetétele,

vagy az, hogy a gravitáció miért gyengébb mint az elektromágneses kölcsönhatás. 

Az extra dimenzió létezését már az 1920-as években felvetette Theodor Kaluza és Oskar Klein, hogy a gravitációs és elektromágneses erőket egyesíteni tudja. Napjainkban a húrelméletek magukban foglalják a Kaluza–Klein elméletet – ami még mindig nem tartalmaz a sötét anyaggal kapcsolatos megfelelő elképzelést.

Kapcsolódó
Bejártuk a helyet, ahol a világ keletkezésére keresik a választ
Olyan dolgokat nézhettünk meg a genfi CERN-ben, amiket még az ott dolgozó fizikusok is csak nagyon ritkán láthatnak.

Adrián Carmona és kollégái, Matthias Neubert és Javier Castellano ebben a modellben egy olyan, nehéz részecske létezését feltételezik, amely hasonló tulajdonsággal bír, mint a Higgs-bozon, csak olyan nehéz, hogy még a CERN részecskegyorsítójában sem lehetne előállítani, ellentétben a negyven évig keresett Higgsszel. Az elméleti fizikusok szerint a részecske szerepet játszhat minden olyan részecske tömegének generálásában, amely érzékeny erre a negyedik (a részecskefizikában tulajdonképpen ötödik) dimenzióra, ugyanakkor az egyetlen releváns ablak lehet egy, a sötét anyag létezéséért potenciálisan felelős sötét szektorba, ami megmagyarázná az elmélet legnagyobb hiányosságait.

Mivel földi részecskegyorsítóban nem lehet előállítani ezt a részecskét, a fizikusok most az univerzum keletkezésének nagyon korai szakaszában, a sötét anyag létrejöttének idején keresik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik