Tudomány

Kozmikus vámpírokat figyeltek meg

Egy friss tanulmány alapján a nagyobb galaxisok képesek ellopni a szomszédos, kisebb rendszerek közepén található molekuláris gázt – írja a Phys.org. Az ilyen anyag kulcsszerepet tölt be az új csillagok kialakításában.

Adam Stevens, a Nemzetközi Rádiócsillagászati Központ munkatársa és a csapat vezetője szerint a molekuláris gáz a galaxisok éltetője: az anyag felszívásával a rendszerek növekednek, a gáz hiányában viszont csak stagnálnak.

Az új eredmények azt mutatják, hogy a nagy galaxisok vámpírként szívják el az anyagot a kisebb rendszerekből.

Korábbi vizsgálatokkal már igazolták, hogy a hatalmas galaxisok képesek felvenni más galaxisok atomikus gázát, a molekuláris gáz esetében azonban még nem figyeltek meg hasonlót.

Stocktrek / Getty Images

A molekuláris gáz vizsgálata nem egyszerű. A csapat egy új kozmológiai szimulációval adott becslést azon anyag mennyiségére, melyet a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium és a spanyolországi IRAM 30 méteres teleszkóppal korábban megfigyelhettek. A szakértők előrejelzései és a tényleges adatok szinte megegyeztek.

A friss eredmények összhangban vannak a korábbi bizonyítékokkal, melyek alapján a szatellit galaxisokban lassabb a csillagformálódás üteme. Stevensék úgy vélik, hogy a nagy rendszerek által elszívott gáz eredetileg az intergalaktikus űrbe kerül, majd innen áramolhat át a vámpírgalaxisba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik