Tudomány

Hemzseghet az élet az Antarktisz jege alatt

Simon Bottomley / Getty Images
Simon Bottomley / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján az Antarktisz jege alatt megbúvó hideg tavakban a vártnál több élet lehet – írja a Live Science. A jeges földrész mélyén legalább 400 olyan rejtett tó található, amelyekbe sosem jut el a napfény. A tavak feletti jég tömege miatt hatalmas nyomás alakul ki a vízben, aminek hatására csökken a fagypont. A jégréteg elzárja a vizet a felszíntől, a fagyást pedig a tavak alatti kőzetek geotermikus hője tovább nehezíti.

A rejtett vizek egy része a jégtakaró peremén fekszik, ahol a víz képes ki- és beáramlani. A szakértők két ilyen, hidrológiai szempontból aktív tóban már kimutattak mikrobiális életet, az azonban kérdéses, hogy a beljebb fekvő, izoláltabb vizekben is lehetnek-e létformák. Bizonyos felszín alatti tavak évmilliók óta el vannak zárva a külvilágtól.

Kapcsolódó
Életre bukkantak az Antarktisz mélyén
A szakértők nagyjából 1 000 méteres mélységbe fúrtak le.

Egy 2018-as vizsgálat azt mutatta, hogy a mikroorganizmusok a tavak fenekén, az üledékben lehetnek csak jelen.

Az új tanulmány alapján ugyanakkor a mikrobák az extrém környezet egészében előfordulhatnak.

Louis-Alexandre Couston, a Lyoni Egyetem munkatársa és kollégái arra jutottak, hogy a bolygó belsejéből feláramló hő az üledékben lévő tápanyagokat feljebb tereli. A tavak ugyan el vannak zárva, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne zajlana bennük az élet számára kedvező áramlás. A szakértők úgy gondolják, hogy a jelenség kedvező környezetet teremt bizonyos mikroorganizmusok számára.

A csapat modellezés alapján jutott a fenti következtetésre, idővel azonban lefúrhatnak az ilyen tavakba, és felmérhetik, hogy milyen gyakori az élet a mélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik