Tudomány

Miszlikbe vágták a hős fáraó fejét

Egy új tanulmányban a szerzők megoldhatták az egyiptomi történelem egyik régi rejtélyét – írja a Phys.org. A kutatók Szekenenré Ta-aa maradványait vizsgálták képalkotó módszerekkel. A fáraóra gyakran hivatkoznak bátorként, hiszen a források alapján hősiesen harcolt népéért. Az uralkodó az időszámítás előtti 16. században kezdte meg az Észak-Egyiptomot megszálló hükszoszok kiűzését, több történész szerint maga a király is a harcokban esett el.

A hős fáraó múmiáját 1880-ban fedezték fel, azóta több szakértő is megvizsgálta maradványait. Mivel fején rengeteg súlyos sérülést találtak, teste viszont érintetlennek bizonyult, a kutatók két fő elméletet dolgoztak ki. Az egyik szerint Szekenenré Ta-aát álmában ölték meg, a másik alapján pedig fogságba esett, és kivégezték. A friss eredmények utóbbi hipotézist támasztják alá.

Socha / Getty Images

A legújabb képalkotó technikákkal folytatott vizsgálat rejtett sebeket is kimutatott a fáraó fején, ami arra utal, hogy a balzsamozók komoly erőfeszítéseket tettek a holttest kezelése során. Eddig a kutatók úgy gondolták, hogy Szekenenré Ta-aa kifejezetten rossz minőségű, sietve elvégzett balzsamozást kapott.

Szahar Szaleem, a Kairói Egyetem radiológusa és a csapat vezetője szerint a fáraó valóban katonáival együtt kockáztatta életét, hogy felszabadítsa Észak-Egyiptomot.

Az adatok azt mutatják, hogy az uralkodót megkötözött kezekkel végezték meg, megölésében pedig többen is részt vettek.

A csapat öt olyan hükszoszokhoz köthető fegyvertípust is azonosított, amelyek illeszkednek Szekenenré Ta-aa fejsérüléseihez. Szaleem úgy gondolja, egy egyszerű fogoly esetében még ha több irányból is csap le a hóhér, végig egyetlen fegyvert használ. A fáraó ugyanakkor nem hétköznapi személy volt, kivégzése pedig rituális lehetett.

Az új vizsgálattal azt is sikerült alátámasztani, hogy az uralkodó nagyjából 40 éves korában vesztette életét. Az is kiderült, hogy a balzsamozás során olyan anyagokkal töltötték fel a fáraó sérüléseit, melyekhez hasonlókat a modern plasztikai sebészek is használnak. Ez azt jelentheti, hogy Szekenenré Ta-aa tisztességes, gondos balzsamozásban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik