Tudomány

Azonosították a Hunyadiak DNS-profilját

Tibor Bognar / Photononstop / Photononstop via AFP
Tibor Bognar / Photononstop / Photononstop via AFP

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját – írja az MTI. Erről Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője számolt be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! keddi műsorában .

A szakértő szerint a török dúlás alatt sok magyar király sírja és csontereklyéje ment tönkre, de szerencsére Mátyás természetes fia és unokája, Corvin János és Kristóf sírja szinte érintetlen állapotban maradt fent a lepoglavai pálos kolostor templomának szentélyében. Kásler Miklós már korábban beszélt róla, hogy az archeogenetikai vizsgálatoknak köszönhetően megtalálhatják a székesfehérvári királysírban lévő csontok között Mátyás király maradványait.

Kapcsolódó
Kásler Miklós: Össze lehet rakni Mátyás király csontvázát, és el lehet temetni ott, ahol nyugodni akart
Fény derülhet a Hunyadi család származására is, közölte a miniszter.

Az intézet szakemberei januárban vettek mintát a lepoglavai nyughelyben talált csontokból, majd a mintákban azonosították az Y-STR DNS-profilt.

Gyakorlatilag megvan az a DNS-profil, amivel azonosítani lehet a Hunyadi-család tagjait

– mondta Makoldi Miklós. A DNS-profil birtokában lehetővé válhat Mátyás király csonjainak azonosítása, amelyek más középkori uralkodók, egyházi személyes és főemberek maradványaival összekeveredve a székesfehérvári Osszáriumban nyugszanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik