Tudomány

A szóhasználatból hónapokkal előre meg lehet jósolni a szakítást

Getty Images
Getty Images

Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy a szakításoknak milyen nyelvi jelei vannak, és azt találták, hogy a közelgő szakítást már három hónappal korábban meg lehet jósolni mindössze a közösségimédia-posztok alapján – írja az IFL Science. A Texasi Egyetem kutatói több mint egymillió Reddit-posztot elemeztek összesen 6803 felhasználótól, akiket úgy választottak ki, hogy később posztoltak az r/BreakUps szubredditbe a saját szakításukról.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szakértők kétéves időintervallumot vizsgáltak a szakítás előtt, a szakítás közben és utána. Megállapították, hogy a szakításra utaló nyelvi jelek

három hónappal előtte tűntek fel először, és a nyelvhasználat nagyjából fél év alatt tért vissza a normálisra. 

A megváltozott szóhasználat az egyes szám első személy és a többes szám első személy változásában (több az E/1-es névmás és ragozás), és a kognitív feldolgozásra utaló szavakban (ezek egyébként a depresszióra is jellemzők) jelenik meg, és abban, hogy csökken az analitikus gondolkodásra utaló posztok és kifejezések száma. Ezek a változások akkor is nyomon követhetők voltak, amikor valaki nem a párkapcsolatáról vagy a szakításáról, hanem teljesen másról posztolt.

A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a szóhasználat már akkor megváltozik, amikor tudatosan nem is gondolunk a szakításra, vagyis a tudatalattink már akkor érzi, mi fog történni, amikor az elhatározás még nincs meg. A változások a szakítás előtti hétben voltak a legszembetűnőbbek, és átlagosan 6 hónap után visszaálltak normálisra, azok azonban, akik gyakran látogatták meg később is a szubredditet, néha még egy év múlva is ilyen megváltozott szóhasználattal éltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik