Tudomány

Feltárás kezdődött a híres ókori templomnál

Egy kínai-egyiptomi régészcsoport dolgozik a karnaki templomegyütteshez tartozó Montu-templom feltárásán – írja az MTI.

Musztafa al-Szagir, a komplexum régészeti igazgatója szerint a szakértők még csak két szezont töltöttek a templom vizsgálatával, de máris jelentős eredményeket értek el.

A kutatók a templom építészeti elemeit találták meg, több helyen restaurációs munkába kezdtek, a helyszínen előkerült edények történetét, a templomban és az épületeken talált feliratokat pedig tanulmányokban fogják bemutatni.

A pandémia miatt a kínai régészek ebben a szezonban nem tudtak részt venni a helyszíni munkában, az egyiptomi szakértők viszont arra használták fel tavalyi járványügyi lezárásokat, hogy helyreállítsák a karnaki templom udvarán található 29 kosfejű szfinxszobrot. „A szobrok igen rossz állapotban voltak, az időjárás ugyanis nagyon megviselte őket” – mondta al-Szagir.

fuen30 / Getty Images

A karnaki templomegyüttes a Nílus jobb partján áll, 500 méterre a folyótól, körülbelül 2,5 kilométerre északra a luxori templomtól. Több mint száz hektáron terül el, és három nagy elkerített templomkörzetet, illetve több kisebb szentélyt foglal magában. A három templomkörzetből Ámon-Ré főistené a legnagyobb, ettől délre felesége, Mut temploma áll, amelyet kosfejű szfinxekkel szegélyezett felvonulási út köt össze, északra pedig Théba ősi istenének, Montu holdistennek a temploma található. Az építkezés legalább 30 fáraó uralkodásához köthető, a középbirodalomtól egészen a görög-római korig.

A templomkomplexumban az utóbbi években zajló helyreállítási munkákat az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium támogatja. Egyiptom az utóbbi időkben komoly energiát fektet a régészeti projektekbe, a cél az, hogy fellendítsék az arab tavasz hatására visszaesett turizmust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik