Tudomány

Csípőprotézist kapott egy idős szibériai tigris

Csípőprotézist kapott egy ízületi gyulladásos, tízéves szibériai tigris egy amerikai állatkertben – írja az MTI. A szakértők szerint a különleges műtét évekkel hosszabbíthatja meg a ragadozó életét. A Chicago külvárosában fekvő Brookfield Állatkert orvosai megjegyezték, hogy az emberhez hasonlóan az állatoknál is ízületi problémák alakulnak ki az öregedéssel. Amikor Malena tavaly megérkezett, rögtön diagnosztizálták a csípőízületi gyulladást, azóta fájdalomcsillapítókat kap.

Reméljük, hogy a műtéttel legyőzzük az artritiszt, és Malena boldogan élhet a további éveiben

– mondta el az AP-nek Michael Adkesson, a chicagói állatorvosok egyesületének tagja. James Cook, a Missouri Egyetem ortopéd sebésze hozzátette, az első hat hét nehéz, de mindent megtettek, amit tudtak, az eredménnyel pedig elégedettek. A műtét 6,5 órán át tartott, tovább, mint tervezték, Cook szerint ugyanakkor sikerrel jártak, és Malena csípője minden mozgásra alkalmas lesz.

Picture by Tambako the Jaguar / Getty Images

A CT vizsgálat egyértelművé tette, hogy az állat csípője műtét nélkül nem kezelhető. A floridai központú Arthrex orvosieszköz-gyártó a csípőről készített felvételek alapján testre szabott implantátumot hozott létre, amelyet aztán Malena állatkertjének adományoztak. „Mind a csontfejet, mind a vápát cserélni kell, és közben vigyáznunk kell az izomzatra, hogy a legnagyobb esélyt adjuk az állatnak a felépülésre” – mondta Cook még a műtét előtt.

A rehabilitáció komoly kihívást jelent, mert Malenát nyugalomban kell tartani. „Nem tehetjük vele azt, amit egy kutyával vagy házi macskával a fizikoterápia során. De az állatkert gondozói csodálatos kapcsolatot alakítottak ki az állatokkal, így fel tudják állítani, meg tudják kérni, hogy a karám különböző részeibe sétáljon el” – nyilatkozta Adkesson.

Nem Malena az első nagymacska, amelyen csípőműtétet hajtottak végre. Korábban nem méretre készült implantátumokkal próbálkoztak egy hópárduc, egy gepárd és tigris esetében, Szegeden pedig a Lipogems nevű eljárással kezelték egy szibériai tigris csípőjét.

Frissítés

Az állatkert utóbb közölte, hogy a protézis elmozdult, ezért a tigrisnek újabb műtétre lesz szüksége. A beavatkozást szombaton hajtják végre, ekkor eltávolítják az implantátumot, és egy alternatív eljárást alkalmaznak majd, hogy javítsanak a példány állapotán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik