Tudomány koronavírus

Már a magyar gyógyszertárakban is kapható az otthoni gyorsteszt

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Ezekben a napokban a magyarországi gyógyszertárakba kerül az első, otthon is használható koronavírus-gyorsteszt, írja a napi.hu. A svájci Biosynex termékével ujjbegyből vett vérből azonosíthatóak a múltban, tünetekkel vagy azok nélkül lezajlott fertőzések egyaránt. Ezen kívül azoknak is hasznos lehet, akik már megkapták a védőoltást a koronavírus ellen, de szeretnének meggyőződni arról, hogy kialakult a védettségük a fertőzéssel szemben.

A Biosynex Autotest Covid-19 teszt egy úgynevezett immunokromatográfiás teszt, ami az antitestek jelenlétét tudja kimutatni egy csepp ujjbegyvérből. Fontos megjegyezni, hogy mivel a szervezet vírusra adott válaszreakcióját mutatja ki, az éppen kezdődő fertőzést nem jelzi. 

A teszt tartalmazza a vizsgálat elvégzésére alkalmas eszközöket, a teszteléshez az ujjbegyből vett vért és a reagens anyagot kell eljuttatni a tesztkazetta megfelelő részébe. A teszt eredménye tíz perc alatt megvan, a leolvasással legfeljebb húsz percet lehet várni. A pontossága megközelíti a 100 százalékot.

Pipei Szilvia, a gyorsteszt kizárólagos hazai forgalmazója, az Izinta IVD Kft. ügyvezető igazgatója közölte:

bár gyorstesztek már tavaly tavasz óta elérhetők a hazai piacon is, ez az első olyan termék, amit valóban bármelyik felnőtt legálisan megvásárolhat, és akár otthon is lehet alkalmazni. Az első adag gyorsteszt január 25-én már a gyógyszer-nagykereskedőnél és szerződött partnerünknél volt, és néhány napon belül újabb jelentős tétel érkezik, illetve a későbbiekben is folyamatos lesz az ellátás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik