Tudomány

Szülés közben adhatta át a rákot gyerekének az anya

Getty Images
Getty Images

Két nagyon ritka esetét írták le a rák kialakulásának japán kutatók: a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyák szülés közben adták át a rákos sejteket a gyerekeinek, akik belélegezték azokat, és tüdőrák fejlődött ki náluk. Bár a szakértők leszögezik, hogy ez a rák kialakulásának rendkívül ritka formája, felhívja a figyelmet a HPV elleni védőoltás fontosságára, hiszen mindkét anya méhnyakrákban szenvedett, ami az oltással szinte teljesen megelőzhető – írja az IFL Science.

A kutatást a japán Nemzeti Rákkutató Központban végezték. Az egyik kisfiú 23 hónaposan, a másik pedig 6 évesen kezdett el tüneteket mutatni, mindkét gyereket tüdőrákkal diagnosztizálták. Kiderült, hogy az anyák méhnyakráktól szenvedtek a szülés idején.

A szakértők először véletlen hasonlóságra gyanakodtak, de az idő elteltével egyre több lett a furcsa egybeesés: mindegyik anya és gyerek például pozitív volt a 16-os típusú HPV-re, ami az egyik legnagyobb kockázatú HPV-típus. A génszekvenálás azt is kimutatta, hogy a gyerekeknek ugyanolyan mutációik vannak, mint az anyáknak. Még gyanúsabb lett az eset, amikor a tumorban nem találtak Y kromoszómát – mivel a férfiaknak jellemzően Y és X kromoszómájuk van, a nőknek pedig csak X,

egyértelmű, hogy a tumor az anyai oldalról jött.

Azt korábban is lehetett tudni, hogy a rák a születendő gyerekre a placentán keresztül ritka esetekben átterjedhet, a szakértők szerint azonban most nem erről van szó. Mivel a tumor csak a tüdőben jelent meg, és a légutakban található, arra enged következtetni, hogy a rákos sejtek a magzatvízben, a méhnyak vérében vagy váladékában voltak megtalálhatók, a babák pedig születés közben belélegezték őket.

Mindkét anya elhunyt végül a méhnyakrák következtében, ami a kutatók szerint még jobban mutatja, mennyire fontos a megelőzés és a HPV elleni védőoltás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik