Tudomány koronavírus

Koronavírus: ezeket a betegeket fenyegeti leginkább a szaglás elvesztése

Abed Zagout / ANADOLU AGENCY / AFP
Abed Zagout / ANADOLU AGENCY / AFP

A COVID-19 egyik legbiztosabb tünete a többi felsőlégúti megbetegedéshez képest az ízlelés és a szaglás elvesztése – ha valakivel megtörténik, szinte borítékolhatja, hogy a koronavírus fertőzte meg. Azt azonban eddig nem vizsgálták, hogy kikkel esik meg gyakrabban ez a jelenség: kiderült, hogy azokkal, akik közepesen súlyos tünetekkel vészelik át a fertőzést, az enyhe tünetesek és a nagyon súlyos betegek nem tapasztalnak ilyesmit – írja az Eurekalert.

A Journal of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányhoz 2581 beteg adatait vizsgálták meg összesen 18 európai kórházból. A közepesen súlyos, tünetes betegek 85,9 százalékánál jelentettek le szaglásvesztést, ehhez képest az enyhe tünetesek 4,5 százaléka számolt be ilyesmiről, és a súlyos betegek 6,9 százalékánál jelentkezett a szaglás elvesztése. A tünet átlagosan 21,6 napig maradt meg, majd a szaglás fokozatosan visszatért –

a vizsgált emberek egynegyede azonban azt jelentette, hogy még 60 nap után sem érzett szagokat. 

Érdekes, hogy korábbi klinikai megfigyelések az enyhe tünetesek 54,7 százalékánál, a közepesen súlyos esetek 36,6 százalékánál állapítottak meg szaglásvesztést. 60 nap és 6 hónap után a megkérdezettek 15,3 és 4,7 százaléka szenvedett még a tünettől különböző erősséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik