Tudomány

Középkori kínai érmére bukkantak Angliában

Egy középkori, Kínából származó érmére bukkantak a dél-angliai Buritoninál- írja az IFLScience. Azt nem tudni, hogy az érme hogyan került a régióba, de a felfedezés arról árulkodhat, hogy a térség élénk kereskedelmi kapcsolatban állt Ázsiával.

A 25 milliméter átmérőjű, rézötvözetből készült érme a Szung-dinasztiához köthető, és Szung Csen-cung császár korában verték 1008 és 1016 között, igaz, feltételezhetően még évszázadokkal később is forgalomban volt. A lelet közepén egy lyuk található, az érméket így tudták felfűzni egy zsinórra.

Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images

Azt nem tudni, hogy az érme mikor került a térségbe, elképzelhető, hogy egy modern kori gyűjtőtől származik.

Dr. Caitlin Green, a Cambridge-i Egyetem történésze szerint ugyanakkor több jel is arra utal, hogy a tárgy nem a közelmúltban kötött ki Buritoninál.

Az érmét egy középkori tárgyakkal teli lelőhelyen találták meg, Angliában ráadásul már korábban is felfedeztek egy, a Szung-dinasztiához köthető érmét. Buriton viszonylag közel fekszik a parthoz, lehetséges, hogy a kínai tárgy a tengeri kereskedelem révén jutott el a településre.

Rengeteg bizonyíték van arra, hogy Kína sok távoli régióval, köztük a Mediterráneummal is kapcsolatban állt, az ókori Rómába még a kínai selyem is eljutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik