Tudomány koronavírus

Görényeket is beoltanak a koronavírus ellen

120 feketelábú görényt oltottak be egy kísérleti COVID-19-vakcinával Coloradóban – írja a Live Science. A veszélyeztetett fajt egy ideig kihaltnak hitték, amíg az 1980-as években fel nem fedezték egy apró csoportját. A természetvédők munkájának köszönhetően a populáció jelenleg nagyjából 370 egyedből áll.

A menyétféléket különösen veszélyezteti a koronavírus, a görények rokonainál, a nyérceknél farmokon és a természetben is kimutatták már a kórokozót.

A jelenség aggasztó, hiszen a vírus ember és állat közötti terjedése növeli az újabb mutációk kialakulásának esélyét.

Corey Casper, a Seattle-i Fertőző Betegségek Kutatóintézetének munkatársa szerint a nagyon fertőző légúti vírusoknál különösen oda kell figyelni az állati hordozókra. Mint mondta, amennyiben az állatokban kifejlődik egy újabb, embereket fertőző típus, azzal szemben már nem lesz immunitásunk.

kahj19 / Getty Images

Az újabb potenciális zoonózis mellett a feketelábú görénynél a kis egyedszám is nyugtalanító. A faj védelmével foglalkozó központnál ezért döntöttek úgy augusztusban, hogy meg kell kezdeni a fogságban szaporított példányok beoltását. A programban használt kísérleti vakcina sokban különbözik az emberek számára készített védőoltásoktól.

A központnál őrzött egyedekből csupán 60 állat nem kapta meg a vakcinát, őket óvatosságból nem oltották még be. A vakcinázott példányok egészségesnek tűnnek, vérükben pedig kimutatták az antitesteket. Azt egyelőre nem tudni, hogy az állatgyógyászati vakcina valóban hatásos-e a koronavírussal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik