Tudomány

Az emberek töredéke képes mozgatni ezt az izmát

Vázizomzatunk jelentős részének képesek vagyunk parancsolni, van azonban legalább egy izom, amelyet csak kevesen tudnak irányítani – írja a ScienceAlert. Ez a középfülben található musculus tensor tympani.

Azon kevesek, akik képesek összehúzni ezt a parányi izmukat, mély, mennydörgésre emlékeztető morajlást hallhatnak.

A jelenséget nem most fedezték fel, már Johannes Müller német orvos is értekezett róla 1842-ben.

Tara Moore / Getty Images

A musculus tensor tympaninak valójában fontos funkciója van a hallásban. Amikor hallunk egy hangot, a dobhártya megremeg, a hanghullámokat pedig csontok közvetítik a belső fülhöz. A dobhártyához legközelebbi ilyen csont a kalapácscsont, a musculus tensor tympani pedig éppen ehhez kapcsolódik. Összehúzódásakor elhúzza a csontot a dobhártyától, amely így megfeszül, rezgőképessége pedig csökken. Az izom a nagyobb hanghatásokkor aktiválódik, ezzel enyhítve a dobhártya vibrációját.

A musculus tensor tympani emellett a mély frekvenciák elnyomását, illetve a magasabbak kiemelését is segíti. Sőt a saját hangok, például a rágás, a köhögés, a beszéd és az ásítás hatására is összehúzódik, hogy testünk zajai ne okozzanak problémát a hallásban.

Ha valaki képes direkt összehúzni ezt az izmát, valójában a musculus tensor tympanijának erőlködését hallja. Amennyiben az ember képtelen erre, egy nagyobb ásítással maga is megtapasztalhatja a morajló hangot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik