Tudomány

Kétezer éves gyorséttermet találtak Pompeiiben

LUIGI SPINA / AFP
LUIGI SPINA / AFP

Elképesztő leletet találtak olasz régészek Pompeii egy, a nagyközönség előtt még nem nyilvános régészeti lelőhelyén – írja a CNN. A kutatók egy kétezer éves gyorsétterem maradványait találták meg, amelyen még szinte érintetlenül láthatók az elérhető ételeket reklámozó állatfreskók.

A gyorsétterem egy úgynevezett thermopolium volt, ami meleg ételeket és italokat árusító üzlettípus volt az antik görög és római világban. A leletek szerint meleg ételt és italt is kínáltak. Az üzlet pultját színes freskók díszítették, amelyek olyan állatokat ábrázoltak, amelyekből az értékesített ételek készültek, például egy csirkét és két fejjel lefelé lógó kacsát.

LUIGI SPINA / AFP

A meleg ételeket terrakotta edényekből kínálták, amelyeket az üzlethelyiség kör alakú lyukakkal ellátott pultjába eresztettek be. A régészek találtak egy díszített bronz itatótálat is, amelyet paterának hívnak, valamint kerámia edényeket pörkölt és levesek főzéséhez, borosflaskát és amforát. A régészeti park igazgatója, Massimo Ossana szerint ez az első ilyen jó állapotban fennmaradt thermopolium Pompeiiben.

Pompeiit a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, és teljesen eltemette. A mostani leletek nagyjából kétezer évesek. A helyszínen az agyagedényekben disznóhús, halak, csigák és marhahús maradványait is megtalálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik