Tudomány koronavírus

Új koronavírus-mutáció: ha kell, hat hét alatt új vakcinát fejlesztenek

Andreas Arnold/dpa/AFP
Andreas Arnold/dpa/AFP

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója kedden bejelentette, a cégnek „tudományos bizalma” van azzal kapcsolatban, hogy a Nagy-Britanniában azonosított új koronavírus-mutáció ellen is hatékony az általa kifejlesztett vakcina, írja a Deutsche Welle.

Mint fogalmazott, a mutálódott vírus fehérjéi 99 százalékban egyeznek a korábbi változatokéval.

Hozzátette ugyanakkor, körülbelül két hétre van szükségük ahhoz, hogy az oltóanyagot teszteljék az új variánssal szemben.

Annak valószínűsége, hogy a vakcinánk működik az új mutáció ellen is, relatíve magas

– közölte sajtótájékoztatóján.

Közölte azt is, hogy ha a vakcinán mégis szükséges változtatni, akkor arra a BioNTech hat hét alatt képes lesz. Ez viszont azzal is járna, hogy a felügyeleti hatóságoknak ismételten be kellene vizsgálniuk az oltóanyagot.

Mint arról korábban írtunk, a Nagy-Britanniában azonosított új vírustörzs 70 százalékkal gyorsabban terjed a korábbi változatoknál, de arra nincs bizonyíték, hogy halálosabb lenne.

Eddig több mint 40 ország tiltotta be a brit repülők leszállását a határain belül, Magyarországon másfél hónapig nem fogadnak gépeket a szigetországból.

Dániában pedig már meg is jelent az új mutáció. Szakértők szerint napokon belül sok más országban is azonosíthatják a variánst.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik