Tudomány koronavírus

Orosz vakcina: nem kell felfüggeszteni az ivást

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nagy visszhangot vert Anna Popova orosz tiszti főorvos keddi nyilatkozata, miszerint az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról. A Szputnyik V vakcinát fejlesztő intézet igazgatója, Alakszandr Gincburg akadémikus viszont szerdán árnyalta a kijelentést:

Az alkoholfogyasztást korlátozni kell, SARS-CoV2 elleni vakcináció idején, nem pedig teljesen felfüggeszteni.

„Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás észszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre” – idézi az MTI Gincburgot.

Elmondta, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen legyengítheti az immunitást, magyarán képes csökkenteni a vakcináció hatékonyságát vagy azt értelmetlenné tenni. Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni. Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, a legnagyobb hatékonyság biztosítása érdekében. Mindez pedig nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik. Hozzátette:

Ettől függetlenül nyomatékosan tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 80,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 427 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el, koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 545 691 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik