Tudomány koronavírus

Virológusok: nehéz telünk lesz

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Zárt térben és egy háztartásban a legnagyobb a vírus átadásának esélye, közösségi szinten egy beteg átlagosan öt embert fertőz meg. Értsük meg a lényeget, és figyeljünk egymásra.

Az egyik legrangosabb tudományos folyóiratban, a Science-ben jelent meg egy Kínából érkezett tanulmány, amely főbb megállapításairól a Virológia Pécs Facebook-oldal számolt be röviden. A tanulmány több mint ezer fertőzöttet és azok 15 600 kontaktját vizsgálta és elemezte részletesen, ez pedig sok előző eredménnyel együtt mára már jó képet fest néhány fontos kérdésről. Mennyire és mikor fertőzünk, milyen eséllyel adjuk tovább, illetve mi a helyzet otthon, egy háztartásban?

Közelség, zárt helyek, átadás

Az elsődleges fertőző egyén fertőzése a kontaktokon átlagosan 5,3 (2,7 és 8,3 között) nap után jelentkezett. A fertőzési események 63 százaléka a tünetek megjelenése előtt zajlott le, tehát a kezdeti tünetek megjelenése előtt már fertőzhetünk, a leginkább fertőző időszak a tünetek megjelenése előtti és a tünetek megjelenésének ideje.

A legfontosabb adatok azt is alátámasztják, hogy a zárt helyeken, hosszabb időn át történő érintkezés a leginkább kockázatos. A fertőzési esély átlagosan a háztartásokban 7,2 háztartáson túli családi kontaktoknál 1,7, szociális/baráti kapcsolatok esetében 0,9, míg közösségi/utcai kontaktok esetében 0,4 százalék.

A SARS-CoV-2 vírus átadása a közelség, zárt helyek és a szociális interakciók növekedésének számának összefüggésében nő. A kutatók leírták, hogy a közösségi terjedést korlátozó intézkedések leginkább a háztartásokba helyezték át a járvány terjedését. Az elsődleges fertőzöttek 15 százaléka adta tovább a fertőzést a kontaktok 80 százalékának – a maradék 20 százalék máshonnan kapta el.

Ez továbbra is alátámasztja, hogy közösségi szinten vizsgálva nagyjából az emberek egyötöde adja tovább a vírust.

Értsük meg a lényeget

A Pécsi Tudományegyetem virológus kutatóinak következtetései megszívlelendők. A járvány terjedését tehát továbbra is a zárt terek, sűrű szociális interakciók és nagyobb létszámú összejövetelek mozgatják leginkább. Nagyon fontos az ünnepek közeledtével, hogy értsük a legfőbb szabályokat – maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, közösség kerülése.

A jelenlegi tudományos álláspont szerint a leginkább fertőzőképesek a tünetek megjelenésekor és azt megelőzően vagyunk, így különösen fontos, hogy amennyiben valaki betegnek érzi magát vagy enyhe tünetei vannak, ne menjen közösségbe. A felelősség nem rólunk szól elsősorban, hanem a fertőzés átadásának megakadályozásáról.

Sajnos előbb utóbb a fertőzési láncolatok elérik a veszélyeztetett embereket és megtelítik a kórházakat. Értsük a lényeget és figyeljünk egymásra, nehéz telünk lesz. A jónak tűnő hírek se tévesszenek meg minket, a küzdelem a jövő évben enyhülhet így a tél várhatóan küzdelmes és nehéz lesz, de előbb utóbb eljön a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik