Tudomány

Teljesen megváltoztatnák a periódusos rendszert

A kémiai elemek periódusos rendszerét, más néven a Mengyelejev-táblázatot Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz kémikus tette közzé 1869-ben. Felismerte, hogy az akkor ismert elemek tulajdonságai a rendszámuk alapján periodikusan váltakoznak. Mengyelejev emellett megjósolta a táblázat akkor még üres helyeire kerülő elemek néhány tulajdonságát. Előrejelzései a kérdéses elemek felfedezése után többnyire beigazolódtak. Mengyelejev periódusos rendszerét azóta új elemek felfedezésével és a kémiai viselkedést leíró újabb modellekkel bővítették és finomították.

A táblázatban a kémiai elemek egy táblázatos megjelenítése, amelyben az elemek rendszámuk (vagyis protonszámuk), elektronszerkezetük, és ismétlődő kémiai tulajdonságaik alapján vannak elrendezve.

Getty Images

Egy új, a Journal of Physical Chemistry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezt a rendszert is lehetne pontosabbá és jobbá tenni: Zahed Allahyari és Artem Oganov olyan megoldást javasoltak, amiben mindegyik elemhez egy úgynevezett Mengyelejev-számot rendelnek, ami az elem atomjának sugárátmérőjéből és az elektronegativitásából jön ki – írja az IFL Science. Az igazi újdonság az, hogy a szakértők szerint kétdimenziós rendszert kellene alkotni, amiben benne vannak az úgynevezett bináris vegyületek is, mint amilyen például a nátrium-klorid (NaCl).

Az új elképzelés a régihez képest azért lenne jobb a szakértők szerint, mert segítene megjósolni azoknak a vegyületeknek a tulajdonságait, amelyeket még meg sem alkottak. Ez nagyon hasznos lehet az új anyagok kutatásához, amelyek a jövőbeli, vagy már most használatos technológiákhoz lesznek elengedhetetlenek. Az új rendszert ráadásul ki lehet bővíteni olyan vegyületekre is később, amelyek nem kettő, hanem három összetevőből állnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.