Tudomány koronavírus

Pfizer: Biztonságos és 95 százalékban hatékony a vakcina

A Pfizer gyógyszergyártó szerdán közölte, hogy koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonysággal rendelkezik, és nincsenek súlyos mellékhatásai.

Múlt héten a cég már előrejelezte, hogy a részeredmények alapján több mint 90 százalékos hatékonysággal működik majd a vakcina,  most azonban már a kísérlet első teljes adatsorát ismertették.

Az adatok azt mutatják, hogy az oltás megakadályozta a Covid-19 enyhe és súlyos formáit, és 94 százalékban hatásos azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre veszélyesebbek lehetnek a vírus szövődményei.

A Pfizer és a BioNTech közös vizsgálatában közel 44 ezer önkéntes vett részt, akiknek a fele kapta az meg az igazi oltást, a többiek placebót kaptak. A 170 koronavírussal megfertőződött kísérleti alany közül 162-en voltak a placebo-csoportban, és csak nyolcan lettek beoltva az igazi vakcinával. A tíz súlyos esetéből kilencen kaptak placebót.

A Pfizer és a BioNTech szerint az oltás hatékonysága a különböző korcsoportokban és etnikumokban egyenletes volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, az önkéntesek 3,7 százaléka panaszkodott erre a második adag után. Az idősebb felnőttek kevesebb és enyhébb mellékhatásról számoltak be a cégek szerint.

Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem immunológusa különösen a 65 év felettiek eredményeit tartja ígéretesnek: „Az influenza elleni oltásból tudjuk, hogy ebben a korosztályban oltásokkal nagyon nehéz védelmet elérni, ezért a  94 százalékos hatékonyság ebben a csoportban valóban figyelemre méltó” –  idézte a New York Times.

A Pfizer tervei szerint a résztvevőket további két évig figyelemmel kíséri, hogy meggyőződjön a védelem időtartamáról és hosszú távú biztonságosságáról.

Öngyilkosság olyan vakcinával előállni, ami súlyos mellékhatásokat okoz
Két lehetséges koronavírus-vakcina is a célegyenesben, de egyikről sincs még tanulmány. Mennyire veszélyes ilyen gyorsan védőoltást fejleszteni?

A cégek azt tervezik, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért fordulnak az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina mielőbb elérhetővé váljék. A napokban Moderna gyógyszergyártó is arról számolt be, hogy az eredmények korai elemzése alapján az általuk fejlesztett oltás 94,5 százalékos hatékonyságú, az orosz Sputnik-V hatékonysága pedig 92 százalékos az orosz hatóságok által közölt részeredmények szerint.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik