Tudomány

Több tucat szarkofágot találtak Szakkaránál

59 érintetlen ősi szarkofágot találtak a szakkarai nekropoliszban – írja az MTI. Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint további koporsók várnak feltárásra a több mint 10 méter mély temetkezési aknákban. A tökéletes állapotban fennmaradt, több mint 2500 éves fakoporsók egyikét szombaton újságírók előtt nyitották fel, hogy bizonyítsák a leletek érintetlenségét.

A 26. dinasztia (időszámítás előtt 664-525) idejéből származó szarkofágokat papok, magas rangú tisztségviselők és egyéb személyiségek számára alakították ki. A koporsókat három 10-12 méter mély temetkezési aknákból emelték ki a közelmúltban, közülük többet csak két nappal korábban. Az első 13 szarkofágot nagyjából egy hónapja azonosították, azóta újabb és újabb maradványok kerültek elő.

Érintetlen szarkofágokat találtak Egyiptomban
A fából készült koporsók 2500 évesek.

A síraknákban egyéb leletek, így Szokar, az alvilág bejáratát őrző sólyomfejű isten 28 szobrát is megtalálták, de Nofertum istenség egy 35 centiméter magas bronz szobra is előkerült, amelyen az istenség fején lévő, koronaszerű lótuszvirágot drágakövek, vörös achát, türkiz, illetve lazúrkő díszíti. Tulajdonosa egy Badi Amun nevű ókori pap volt, akinek nevét a szobor aljába vésték.

Vaziri szerint a koporsók remek állapota annak köszönhető, hogy a kémiai reakciókat meggátló védőanyaggal borították be őket. Hálid al-Ináni műemlékvédelmi miniszter hozzátette, a csaknem 60 koporsó feltárása nem jelenti az ásatás végét, és további felfedezések következnek majd.

Kiemelt kép: Khaled DESOUKI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik