Tudomány

Az univerzum egyik legnagyobb robbanását észlelték

Több milliárd évvel ezelőtt egy objektum egy két másodperces gammasugár-kitörést produkált, melynek során több energia szabadult fel, mint amennyit a Nap egész élete során létrehozott. A GRB 200522A jelű esemény sugárzása 2020 májusában érte el a Földet, a jelet a NASA Neil Gehrels Swift műholdjának sikerült fognia. Utóbb a Hubble űrtávcső is észlelte a kitörést.

A szakértők szerint ez volt az univerzum történetének egyik legnagyobb robbanása.

Wen-fai Fong, az amerikai Északnyugati Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban átfogóan vizsgálják az eseményt – írja a Sci News. A csapat szerint a robbanás egy fiatal, 5,5 milliárd fényévre fekvő galaxisban történt.

Kép: tose / Getty Images

A kutatók azt feltételezik, hogy a hasonló, rövid gammasugár-kitöréseket úgynevezett kilonóvák idézik elő – ezek két neutroncsillag vagy egy neutroncsillag és egy fekete lyuk ütközésekor alakulnak ki. Az esemény közeli infravörös kibocsátása, melyet a Hubble észlelt, ugyanakkor nem volt összhangban a detonáció rádió- és röntgensugárzásával. Ez azt sugallta, hogy érdemes átgondolni a kilonóvákról kialakított képet.

Fongék szerint egy hagyományos kilonóva nem állhatott a háttérben, és talán egy új, korábban nem ismert eseménnyel van dolgunk. Lehetséges, hogy két neutroncsillag ütközését figyelték meg, a találkozás hatására azonban egy rendkívül erős a mágneses térrer rendelkező neutroncsillag, egy úgynevezett magnetár született. Ez az objektum aztán további energiát adott a kilonóva által kibocsátott anyaghoz. A csapat bízik benne, hogy a további megfigyelésekkel jobban megérthetik a különleges robbanást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik