Tudomány

Gombászás közben bukkant egy bronzkori kardra

Különleges leletekre bukkant egy cseh férfi gombászás közben – írja a Live Science. Roman Novák idén tavasszal egy nagyobb esőzés után egy erdős domboldalon gyűjtött gombákat a Jeseníki járásban, amikor néhány kő között megpillantott egy fémdarabot. Amikor felemelte, kiderült, hogy egy pengét talált, tovább kutakodva pedig egy bronz fejszét is felfedezett.

A férfi értesítette az illetékeseket, az opavai Sziléziai Múzeum csapata pedig már tervezi a terület hivatalos feltárását. A szakértők szerint a kard különösen szép, a fegyvert bevésett körök és félholdak díszítik. A fegyver a markolatánál ugyan eltört, de egyébként teljes, jó állapotú. Jiří Juchelka régész szerint a fegyverek az ismert ősi lelőhelyektől messze, egy régészetileg nem jelentős területen bukkantak elő.

Fotó: Kathrin Ziegler / Getty Images

A szakértők átfogó elemzés alá vetették a leleteket. Az eredmények alapján a kard a bronzkori Észak-Európában készült.

Mintegy 3300 éve, az urnamezős kultúra idején egy ilyen fegyver rendkívül drága lehetett.

A kardban a röntgenes vizsgálat parányi boborékokat is kimutatott, ez a korabeli bronzmegmunkálási technika nyoma. Ezek az apró hibák valószínűleg csökkentették a kard ellenállóságát. Juchelka szerint a fegyvert valószínűleg szertartásokon használták, nem pedig csatákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik