Tudomány koronavírus

Furcsa dologra van hatással a koronavírus-fertőzés

Egyre többet tudunk meg a koronavírusról, ahogy fokozatosan megtanulunk együtt élni vele. A Frontiers in Public Health tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint újabb információ például, hogy a fülzúgástól szenvedők állapotát rontja a fertőzés, sőt, még ki is válthatja az állapotot az, ha valaki koronavírusos lesz – írja az IFL Science.

Fülzúgásról (tinnitus) akkor beszélünk, ha a beteg olyan egyszerű hallási érzésekről számol be, melyek nem hozhatóak oki kapcsolatba külső hangforrással. Jelentkezhet csak egyik fülben, vagy mindkettőben. Lehet állandó, vagy visszatérő jelenség – van, akinél hamar elmúlik, viszont van, aki élete végéig szenved tőle.

Valójában nem egy betegségről, hanem valaminek a tünetéről beszélünk,

és jelentkezhet erősebb hanghatás után, stressz miatt, fülfertőzés során, de egyszerűen a korral járó hallásvesztés kísérője is lehet.

A kutatáshoz az Anglia Ruskin Egyetem kutatói több mint háromezer fülzúgástól szenvedő embert figyeltek meg 48 országból, akiknek nagyjából 8 százaléka kapta el a koronavírust. Ennek a 8 százaléknak a 40 százaléka vallotta, hogy a fertőzés rontott a fülzúgás mértékén, 54 százalékuk nem vett észre változást, 6 százalékuk pedig egészen azt érezte, hogy még javult is az állapota a koronavírus miatt.

Fotó: Getty Images

Bár a kutatás a már meglévő fülzúgást akarta tanulmányozni, hét olyan embert is felfedeztek, akiknél a koronavírus-fertőzés alatt jelentkezett az állapot.

Egyelőre nincs pontos magyarázat arra, hogy a koronavírus hogyan hathat a fülzúgásra. Az a néhány ember, akinél a fertőzés váltotta ki a problémát, valószínűleg úgynevezett hosszú COVID-ban szenved, ami gyakori a koronavírus esetében: akár hónapokig maradhatnak tünetek még a gyógyulás után is. A többieknél valószínűleg a járvány és a betegség miatt megemelkedett stressz-szint játszat közre az állapot súlyosságában, a lelki problémák ugyanis tudnak fülzúgást előidézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik