Tudomány

Elraktározta a NASA az űrben begyűjtött mintákat

Elraktározta az OSIRIS-REx űrszonda a Bennu aszteroidáról október 20-án begyűjtött mintákat – írja az MTI. Az anyagot az űreszköz a Földre fogja küldeni.

Az OSIRIS-REx az eredetileg tervezettnél néhány nappal korábban, a földi irányítók vezényletével hajtotta végre a műveletet, mivel a minták begyűjtése után a tárolóeszköz fedelének felfeszülése miatt több értékes törmelék is elveszett.

A szonda mintavisszaküldő kapszulája (SRC) várhatóan márciusban indul el, és 2023-ban érkezik meg bolygónkhoz.

Az OSIRIS-REx az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából. Japán már kétszer is végrehajtott hasonló műveletet, legutóbbi mintavétele eredményei decemberben érkeznek meg a Földre.

Kép: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan ősi anyagokat tartalmazhat, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön. A szénben gazdag, nagyjából 550 méter széles égitest minden hatodik évben elhalad bolygónk mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül.

A Bennu a Földre potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén. A kutatók szerint minél többet megtudnak a Bennuhoz hasonló aszteroidákról, annál nagyobb biztonságban lesz bolygónk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik