Tudomány

Ez okozta a kamcsatkai természeti katasztrófát

Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter pénteken azt mondta, egészen biztosan nem emberi tényező, hanem a vörös dagály nevű jelenség okozta a tengeri élőlények pusztulását a Kamcsatkánál – írja az MTI. A miniszter szerint jövőre expedíció indul a térségbe annak megállapítására, hogy pontosan mi is váltotta ki a vörös dagályt, amely az algák elszaporodásával jár. Orosz sajtójelentések szerint a Nyomozó Bizottság (SZK), a tudományos akadémia, a szövetségi orvosbiológiai intézet, a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) és a földrajzi társaság egymástól független vizsgálata egyaránt kizárta, hogy a szeptemberben észlelt természeti katasztrófa hátterében emberi tevékenység állt volna.

Ökológiai katasztrófa zajlik Oroszország partjainál
Egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatja a jelenséget.

A vörös dagály a páncélos ostoros algák elburjánzása, amely a többi tengeri élőlény szervezetében oxigénhiányt okoz. A jelenség igen ritka, a 18. század vége óta kéttucatnyinál alig több esetet jegyeztek fel. Petropavlovszk-Kamcsatszkijnál legutóbb 1973-ban történt hasonló.

Az SZK nyomozása korábban megállapította, hogy a fenolt is tartalmazó szennyeződés 2020. szeptember 1. és október 3. között jelentkezett az Avacsa-öbölben és a halaktirszkojei strandnál, valamint a Babja-, a Bolsaja Lagernaja- és a Malaja Legarnaja-öbölben. Nyomában megváltozott a víz színe, valamint elpusztult fenéklakó tüskésbőrűek és más tengeri állatok teteme borította el a környéket. A jelenségre a helyi lakosok szeptember végén panaszkodtak, két szörfös is egészségkárosodást szenvedett, a szaruhártyájukon kémiai égési sérüléseket diagnosztizáltak.

A szakértők megállapították, hogy a vízben talált foszfát mennyisége 10,8-szer, a vasé 7,2-szer, a fenolé 6,9-szer, az ammóniumé pedig 6,2-szer haladta meg a megengedett értéket. Az SZK rámutatott, hogy az Avacsa-öbölben 1970 óta észlelik az ásványolaj-eredetű szénhidrogének és a fenol fokozott jelenlétét, de az nem kritikus mértékű. A térségben üzemanyag-szivárgás a hadiflotta hajóin nem történt.

Mihail Kirillov akadémikus, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biológiai karának biomérnöki tanszékvezetője egy pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy több száz kilométeres átmérőjű, mérgező planktonfoltokat tavasszal észleltek Japánnál. Ezek északra haladva augusztusban elérték Csukcsföld partjait, majd később Kamcsatkáét is. Az orosz környezetvédelmi miniszter a kutatók megfigyeléseire hivatkozva azt állította, hogy fajok a térségben nem pusztultak ki, a Kamcsatka-környéki vizek állatvilágának fokozatos regenerálódása megkezdődött.

Az orosz szakértők megállapításaival kapcsolatban a Greenpeace további vizsgálatokat sürgetett, rámutatva, hogy vörös dagály szennyezett vizekben szokott kialakulni.

Kiemelt kép: Alexandr Piragis / Sputnik / Sputnik via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik