Tudomány

Magyar kutatók áttörést értek el a tartós izomgörcsök kezelésében

izomgörcs
izomgörcs

A gyógyszerpiac első igazán hatékony izomgörcsoldója lehet az MPH-220 nevű hatóanyag-jelölt – írja az MTI a gyógyszerfejlesztést végző, Motor Farmakológia Kutatócsoport vezetőjére, Málnási-Csizmadia Andrásra hivatkozva. A szakértő szerint a jelenlegi gyógyszerek nem képesek hatékonyan oldani az izomgörcsöket, ráadásul nagyon komoly neurológiai, illetve szív- és érrendszeri mellékhatásokat okoznak.

Málnási-Csizmadia szerint az új hatóanyag 2021 tavaszán lép be a klinikai vizsgálatok fázisba, de a világ legjelentősebb élettudományi magazinja, a a Cell már cikket írt a gyógyszerjelölt hatásmechanizmusáról.

Az új izomgörcsoldó segíthet egyebek között a sztrókon átesett betegek 30 százalékánál jelentkező, komoly fájdalmakkal járó súlyos és krónikus jellegű izomgörcsökön és a szklerózis multiplex esetén kialakuló görcsök esetében is. Csak magyarországon 100 ezer ember kezelését könnyítheti meg az új hatóanyag-jelölt, aminek a kutatását az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezték a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik