Tudomány

Osztrák-magyar hősi halottat találtak Olaszországban

Az első világháborúban szolgált osztrák-magyar katona maradványaira bukkantak az olaszországi Trento megye területén, a Civerone-hegy közelében.

A katonát uniformisának egyik gombja alapján sikerült azonosítani, hogy az osztrák-magyar hadsereg úgynevezett császárvadászainak egyike volt. A császárvadászok az egykori hadseregnek nagyrészt az alpesi tájakról regrutálódott, főleg lövészetben különleges kiképzésű és rendeltetésű, a gyalogsághoz tartozó katonái voltak – írja az MTI.

A földi maradványokra vadőrök bukkantak a Civerone-hegy erdeiben, megtalálták azt a lövedéket is, amely annak idején eltalálta a katonát.

A holttestet Castelnuovóba szállították, a maradványokat a Civerone közelében lévő osztrák-magyar katonai temetőben fogják örök nyugalomra helyezni. A területen 1917. június 10. és 29. között hegyi csata zajlott, amelynek során 25 ezer olasz és Az Osztrák-Magyar Monarchia 9 ezer katonája vesztette életét.

A gleccserek olvadása miatt Trentóban az elmúlt években egyre gyakrabban kerülnek elő a háborús idők katonáinak maradványai. Szeptemberben 3150 méteres magasságban a Crozzon di Lares-hegyen két alpinista egy gleccserben bukkant egy szintén első világháborús katona holttestére.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik