Tudomány

Majdnem összeütközött két hatalmas űrszemét

Egymástól nem messze haladt el az Atlanti-óceán déli része felett két nagyobb űrszemét csütörtök délután – írja a Space.com. Az egyik objektum egy szovjet navigációs műhold, a másik pedig egy kínai rakéta maradványa.

Az amerikai LeoLabs vállalat már kedden figyelmeztetett a lehetséges ütközésre.

Úgy tűnik, a két űrszemét végül 991 kilométerre száguldott el egymás mellett, a karambol kockázata viszont korábban igen magas volt.

A cég 10 százalékos esélyt adott az ütközésre, amely végül nagy valószínűséggel elmaradt. A LeoLabs mindenesetre folytatja vizsgálatát, hátha törmelék nyomaira bukkannak.

Kép: Getty Images

Az orosz és a kínai űreszköz együttes tömege 2800 kilogramm. Ha a két nagy sebességgel száguldó objektum találkozott volna, a törmelék jelentősen növelte volna az űrszemét mennyiségét, és így a további ütközések kockázatát. A Föld körül így is rengeteg kisebb-nagyobb űrszemét kering, melyek egyre inkább fenyegetik a még működő űreszközöket, például a Nemzetközi Űrállomást. Egyre több szakértő és űrszervezet véli úgy, hogy valamit kezdeni kell a jelenséggel, az egyik lehetséges megoldás az Európai Űrügynökség példátlan missziója lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik