Tudomány

Ókori tömegsírra bukkantak Tiszafürednél

Mester Edit, a tiszafüredi Kis Pál Múzeum igazgatója szerint a középső bronzkori Füzesabony kultúrához köthető tömegsírt azonosítottak Tiszafüred határában – írja az MTI. Idén szeptemberben egy mezőgazdasági beruházás alapozási munkálatai során egy csontváz került elő, ezért indult meg a régészeti feltárás, melynek során több, másodlagosan temetkezési céllal is használt hulladékgödröt találtak.

Az első gödörben egy zsugorított helyzetű férfi csontvázára bukkantak, a csontokon tbc-re utaló elváltozásokat észleltek. A szomszédos, 2 méter átmérőjű gödör alján eddig 40 koponya maradványait és a hozzájuk tartozó testek összekeveredett csontjait találták meg. Előkerültek a középső bronzkori Füzesabony kultúra jellegzetes kerámia tárgyai is, illetve sok egyéb háztartási hulladék és egy kis bronz késpenge.

Mester Edit szerint a leletek az időszámítás előtti 1700 körüli időből származhatnak, de a későbbi természettudományos vizsgálatok ezt még pontosítani fogják.

A testek több mint fele gyermekeké, a csecsemőtől a kamaszkorúig, és mivel látványos külsérelmi nyomokat nem láttak eddig, feltételezhetően valamilyen fertőző betegség gyorsan eltemetett áldozataira bukkantak.

Ezt a részletes antropológiai vizsgálat fogja majd a későbbiekben kideríteni.

Kép: Getty Images

Mester Edit kiemelte, modern természettudományos biorégészeti módszerekkel, több kutatóintézet bevonásával keresik a választ arra a kérdésre, hogy miért alakulhatott ki a tömegsír. Az MTA Régészeti Intézete, az ELTE TTK Embertani Tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára és a debreceni Déri Múzeum munkatársai segítenek a feltárás szakszerű befejezésében és a későbbi vizsgálatok elvégzésében.

Mester Edit hozzátette, Tiszafüred határában az egykori Tisza-meder közelében kisebb-nagyobb halmok találhatók, ahol az emberek már több ezer évvel ezelőtt megtelepedtek. Az Ásotthalom néven ismert lelőhelyen már a 19. században is kutattak, a Majoros-halomnál pedig több mint ezer sírt tártak fel a Magyar Nemzeti Múzeum szakemberei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik