Tudomány

Időjárás: ennél már csak jobb jöhet

Ma még kitart az eső, de egyre javul az idő, hétvégén néhol 20 fok is lehet, hosszabb távon pedig változékony, de alapvetően kellemes őszi időben reménykedhetünk.

A vasárnap érkezett mediterrán ciklon második napja áztatja szinte szakadatlan esővel hazánkat, az elmúlt 24 órában az ország délkeleti csücskében már 61 milliméter esett. A légörvény emellett hideg, északi levegőt sodort fölénk, a hidegbetörés jó tíz fokkal az ilyenkor szokásos érték alá nyomta a hőmérsékletet: a legmelegebb órákban sem mérhetünk 7-8 foknál többet. A folytatásról Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük.

Szép idő lesz hétvégén

„A keddi napra még a bőséges csapadék nyomja rá a bélyegét, szerdán viszont inkább már csak északon várható jelentősebb mennyiség. A front nyomában pedig felszakadozik a felhőzet, ki-kisüt a nap, és melegszik az idő” – mondja a 24.hu-nak a szakember.

Szerdán és csütörtökön több-kevesebb napsütés mellett 13-14 fokot mérhetünk. Csütörtök este újabb mediterrán ciklon érkezik, de pénteken már tovább is áll, és sem jelentősebb lehűlést, sem a mostanihoz hasonló, hosszan tartó csapadékot nem okoz. Hétvégére aztán határozottan enyhébbre fordul az idő:

szombaton és vasárnap néhol még a 18-20 fok is benne van a pakliban, de az átlag 15 fok körül alakul, elszórtan jelentkező kisebb záporon túl csapadékra sem kell számítani.

Igazi őszi idő

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hónap második fele változékony, de viszonylag kevés csapadékkal járó, az átlagnál pár fokkal melegebb időjárást tartogat. Korábban úgy tűnt, egy Nyugat-Európa felett kialakuló masszív ciklon komolyabb hidegbetörést generál nemzeti ünnepünk magasságában, ám a helyzet mára jelentősen megváltozott. Az időjárás egyre nehezebbé váló előrejelzéséről épp a hétvégén írtunk Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást című cikkünkben.

Óriáshullámok teszik kaotikussá a magyarországi időjárást
Egyre enyhébb teleket, extrém hidegbetöréseket, őszi és tavaszi negatív csúcsokat, valamint pontatlanabb előrejelzéseket ígér a klímaváltozás Magyarországnak.

A lényeg, hogy úgy tűnik, végig a ciklon „meleg oldalán” maradunk, október 18-tól kirándulásra csábító, igazi őszi időben reménykedhetünk 18-20 fokos maximumokkal, elszórt, kisebb esőkkel.

November elejére ismét látszik egy 1-2 napos hidegbetörés, a következő, jelentős esőt okozó mediterrán ciklon egy hónap múlva, november 11-14. között várható. A nyugat-európai anticiklon tartósnak ígérkezik, terjeszkedésével pedig november közepétől hazánkban beáll a szürke, ködös, „szmötyis” idő.

Kiemelt kép: FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik