Tudomány

Ismét kitörhet egy hatalmas izlandi vulkán

2011-ben az izlandi Grímsvötn egy különösen erős kitörést produkált, a vulkáni hamu 20 kilométeres magasságig emelkedett. Az esemény miatt repülőjáratokat kellett törölni. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a Grímsvötn rövidesen újra ki fog törni, ezért megemelték a tűzhányó veszélyszintjét – írja a The Conversation.

A vulkán jelentős részét hó takarja, és egy gleccser alatti tóhálózat tartozik hozzá. Csupán déli oldalán lévő kalderájának egyik pereme látható állandóan, az utóbbi idők kitörései ezen gerinc alapjánál jelentkeztek. A kráterbe folyamatosan ömlik be az olvadékvíz, így egyre magasabban a víz szintje, ez pedig időnként áradásokhoz vezet. Amikor a krátertó kiürül, csökken a Grímsvötnre nehezedő nyomás, ami kitöréseket válthat ki.

Kép: Bjorn Oddsson / AFP

Az elmúlt 800 évben a vulkán 65-ször törhetett ki, az egyes események közötti idő ingadozó volt. A helyi geológusok a 2011-es kitörés óta átfogóan vizsgálják a tűzhányót.

Bár biztosat nem lehet állítani, az észlelt jelek azt mutatják, hogy a Grímsvötn ismét kitörésre készül.

Az aktivitás eddigi mintája alapján úgy tűnik, hogy a nagyobb eseményeket több kisebb követi. Amennyiben az elvárásoknak megfelelően a következő is csak egy kisebb kitörés lesz, úgy a vulkáni hamu elkeveredhet a felszíni hóval és jéggel, így túlságosan nedves lesz ahhoz, hogy sokáig megmaradjon a légkörben. Mindez azonban csak feltételezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik