Tudomány

Üveggé változott egy vulkánkitörés áldozatának agya

Olyan maradványt azonosíthattak, amely a Vezúv 79-es kitörésének egyik áldozatának agyából származhat – írja a CNN. A holttestet az 1960-as években fedezték fel Herculaneumban, a tűzhányó által elpusztított egyik városban. A nagyjából 25 éves férfi a Collegium Augustaliumban, az Augustus császár istenítésére létrehozott épületben halt meg.

Pier Paolo Petrone, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem munkatársa és kollégái 2018 óta, a koponyában lévő fekete, üveges anyag felfedezése óta vizsgálják a leletet. A szakértők már korábban is mutattak be bizonyítékokat arra, hogy a maradvány agytól származhat, most pedig újabb adatokkal igazolják hipotézisüket. A csapat szerint az áldozat agya az extrém forróság, majd a hirtelen lehűlés miatt üvegesedett meg.

Az újabb elemzés során a kutatók olyan maradványokra bukkantak, melyek idegsejtektől, illetve azok nyúlványaitól, az axionoktól származhatnak.

A test mellett talált szén alapján úgy vélik, a környéken 500 Celsius-fok volt a kitörés után.

Fotó: Getty Images

A kutatók szerint példátlan felfedezésről van szó, fontos azonban kiemelni, hogy Petronéék elméletének igazolásához további adatokra lesz szükség. A csapat azt tervezi, hogy folytatja a lelet vizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik