Tudomány

A forróságtól változott üveggé az agya

Időszámítás szerint 79-ben a Vezúv pusztító kitörést produkált, a forró kőzetek, por és gáz beterítette a közeli Pompeii, Herculaneum, Oplontis és Stabiae településeket. A forróság hatására az áldozatok lágy szövetei általában elpárologtak, egy herculaneumi lelet azonban különös elváltozást mutat – írja a Live Science.

Herculaneum – Fotó: iStock

Pier Paolo Petrone, a Nápolyi II. Frigyes szakértője csapatával egy 1960-as években feltárt maradványt vizsgált. A szakértők a koponya felszínén fekete lerakódást találtak, melyben agyra jellemző anyagokat mutattak ki.

A kutatók szerint az extrém forróság hatására a férfi agya vitrifikáción esett át, üvegszerű, fekete réteggé változott.

A leletet a Collegium Augustalium nevű épületben fedezték fel, a szakértők a szobából begyűjtött faszenet elemezve azt is meg tudták határozni, hogy milyen meleg volt a teremben, amikor a férfi meghalt. A becslések alapján a szobában elképesztő forróság, nagyjából 520 Celsius-fok volt.

Ilyen melegben a lágy szövetek pillanatok alatt elpárolognak, ez történt az áldozat agyával is. A hirtelen lehűlés hatására ugyanakkor a fekete, üvegszerű anyag le tudott rakódni a széttöredezett koponyán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik