Tudomány

Kegyetlen mészárlás nyomaira bukkantak

Az észak-spanyolországi La Hoya nevű lelőhely egy 2300 évvel ezelőtti mészárlás emlékeit őrzi – írja az IFLScience. Úgy tűnik, a helyi települést a vaskorban egy kegyetlen támadás érte, melyben a nőket és a gyermekeket sem kímélték. A támadók a holttesteket az utcákon és a lángoló házakban hagyták.

A baszkföldi La Hoyát 1935-ben fedezték fel, az első ásatás pedig 1973-ban indult meg a környéken. A becslések szerint eddig a lelőhely mintegy 15 százalékát tárhatták fel. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a település az időszámítás előtti 15. században alakult ki, és egy komoly gazdasági és társadalmi központ volt. La Hoyát időszámítás előtt 350-200 között támadhatták meg, ekkor az egész település elpusztult, és később sem tértek ide vissza az emberek.

Kép: Getty Images

Teresa Fernández-Crespo, az Oxfordi Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban 13 áldozat maradványait vizsgálták meg.

Az eddigi csontvázak férfiaktól, nőktől, serdülőktől, kisgyermekektől és egy hat hónapos csecsemőtől származnak.

A maradványokon különböző sérülések, például lefejezés és amputáció, illetve hátba szúrás nyomait azonosították. Úgy tűnik, a támadók nem válogattak, a cél a helyi közösség teljes megsemmisítése volt, az áldozatok pedig felkészületlenek voltak, és nem álltak ellen. Mivel a jelek alapján az épületeket és helyi készleteket is megsemmisítették, a holttestekről pedig nem távolították el az ékszereket, feltételezhető, hogy a támadók nem is fosztogattak.

La Hoya lehet a térség egyetlen vaskori települése, melyet egy rivális közösség pusztított el. Sokan úgy vélik, hogy a hasonló eseteket igazán a rómaiak hozták el a régióba, úgy tűnik azonban, hogy korábban is előfordultak ilyen konfliktusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik