Tudomány

Fájt a feje, férget találtak az agyában

Galandférget azonosítottak egy ausztráliai nő agyában – írja a Live Science.

Az orvosok szerint ez lehet az első alkalom az országban, amikor valaki nem külföldről hozta be a fertőzést.

A 25 éves nő azt követően fordult szakértőhöz, hogy hetek óta szűnni nem akaró fejfájás gyötörte. Bár korábban rendszeresen tapasztalt migrént, a fájdalom egészen más volt, még a látására is hatott. Az MRI elváltozást mutatott ki az agyában, az orvosok daganatra vagy agytályogra gyanakodtak.

Kép: Getty Images

Az operáció során aztán egy cisztát találtak, abban pedig utóbb egy galandféreg lárváját azonosították. A nőnél ezért neurociszticerkózist állapítottak meg, a betegség akkor alakulhat ki, ha valaki lenyeli a horgasfejű galandféreg petéit. Amikor a lárvák kikelnek, a test különböző részeiben, így az izmokban, a szemben vagy az agyban telepedhetnek meg. A beavatkozást követően a páciensnek nem volt szüksége további kezelésre.

A féregfaj viszonylag gyakran okoz problémát Latin-Amerika, Afrika és Ázsia fejlődő országaiban, Ausztráliában azonban eddig csak külföldről hozták be a parazitát. A nő ugyanakkor nem járt olyan területeken, ahol a neurociszticerkózis jellemző lenne. A páciens baristaként dolgozik, lehetséges, hogy munkája során lépett érintkezésbe olyannal, aki hordozta a kórokozót. Ha így történt, úgy nagyon ritka esetről van szó, hiszen még az egészségügyi dolgozók sem szoktak hasonló módon megbetegedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik