Tudomány koronavírus

Képeken, ahogy a tüdő összeesik a koronavírustól

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a megbetegedés szövődményeire. Most Facebook posztban adtak hírt egy esetről, ahol egy 30-as éveiben járó, más betegséggel nem küzdő férfi került kórházba.

A #SemmelweisOKK rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a #koronavirus okozta…

Közzétette: Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika – 2020. szeptember 24., csütörtök

 

A beteg légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett az egyetem sürgősségi osztályán. A felvételekor készült mellkas-CT vizsgálat (1. nap) súlyos COVID-19 tüdőgyulladást mutatott. Gyorsan romló légzési státusza miatt még aznap intenzív terápiás osztályra és lélegeztetőgépre került. Antivirális és szteroid kezelés, valamint rekonvaleszcens plazma adását követően állapota javult. Kontroll CT (8. nap) felvételen javuló státusz látható, de még lélegeztetés szükséges (tubus látható a légcsőben nyíllal jelölve). A gépi lélegeztetés befejezésére a 13 nap után vált lehetségessé.

A hosszú lélegeztetést követően rehabilitáció és rendszeres légzéstorna indult.

A 2D CT képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket, amely a 3D képeken lila részekként ábrázolódik. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területek láthatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik