Tudomány

Lenyűgöző képek készültek a Napról

Lenyűgöző részletességű képeket készített a Nap finomszerkezetéről Európa legnagyobb napteleszkópja, a tenerifei Teide Obszervatóriumban lévő GREGOR – írja az MTI. A Leibnitzi Napfizikai Intézet munkatársai által újratervezett távcsőnek köszönhetően csillagunk a korábbinál jóval nagyobb felbontásban tanulmányozható Európából.

A napteleszkóp, amelyet egy német konzorcium üzemeltet, lehetővé teszi a kutatók számára, hogy 50 kilométeres felbontásban vizsgálják a Nap felszínét. Ez olyan, mintha valaki egykilométeres távolságból élesen látna egy tűt egy focipályán.

Mindössze egyetlen év alatt teljesen újraterveztük az optikát, a szerkezetet és az elektronikát, hogy a lehető legjobb képminőséget kapjuk

– mondta a projektet vezető Lucia Kleint.

Kép: KIS

A kutatóknak júliusban sikerült elkészíteniük a lenyűgöző képeket. Ezek az eddigi legnagyobb felbontású felvételek a Napról, amelyeket európai távcsővel alkottak meg. A teleszkóp átalakításának köszönhetően a szakembereknek lehetősége nyílik a mágneses mezők, a hőáramlás, az örvénylés, a napkitörések és a napfoltok részletes elemzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik