Tudomány

Kiderült, hogy mi volt a jégkorszaki kutya utolsó vacsorája

Egy új vizsgálat alapján egy gyapjas orrszarvúból ehetett utoljára az a 14 ezer éves kölyökkutya, melynek maradványait kilenc éve azonosították Szibériában – írja az MTI. A szakértők szerint a zsákmány lehetett faja egyik utolsó képviselője: a gyapjas orrszarvú mintegy 14 ezer éve pusztult ki, a jelenlegi kutatások alapján nem az ember hatására.

Nem az ember miatt pusztult ki a gyapjas orrszarvú
A nagy testű faj nagyjából 14 ezer éve tűnt el.

A kölyök kivételes állapotban konzerválódott maradványait 2011-ben tárták fel a szibériai Tumatnál. Az állat faja még ma is vitatott, de az biztos, hogy egy kutyaféle volt – a besorolási problémáról ebben a cikkben írtunk bővebben. A kölyök gyomrában egy szőrös bőrdarabot találtak, az enyhén sárgás szálak alapján a szakértők először úgy vélték, hogy ezek egy barlangi oroszlántól származnak.

Love Dalen, a svéd Paleogenetikai Központ munkatársa és a csapat tagja szerint rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, amely alapján a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas orszarvúval.

Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről sem, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna

– mondta a szakértő.

A szénizotópos kormeghatározás alapján a rinocéroszbőr mintegy 14 400 éves lehetett. Dalen szerint a kutyaféle korát 14 ezer évesre becsülik, az állat így nagy eséllyel az egyik utolsó gyapjas orrszarvúból evett. Egyelőre nem tudni, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal állat gyomrába, hiszen túl kicsi volt, hogy egymaga ejtse el az orrszarvút. További érdekesség, hogy a bőrdarabkát a kölyök már nem tudta megemészteni, ami azt sugallja, hogy nem sokkal táplálkozás után pusztult el.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik