Tudomány

Különös jel érkezett a Tejútrendszer egyik csillagától

Egy különös, az űrből érkező jelet, úgynevezett gyors rádiókitörést (FRB) észleltek a szakértők – írja a Live Science. A kutatók korábban is fogtak már ilyen rövid, néhány milliszekundumos jeleket, egyelőre azonban nem tudni, hogy pontosan mi is alakíthatja ki őket.

A mostani FRB-t bemutató tanulmány szerint ez az első hasonló jel, melyet a Tejútrendszer egy ismert csillagánál észleltek.

Az első FRB-t 2007-ben fedezték fel, azóta számos magyarázat született a jelenségre. Az egyik legelfogadottabb elmélet szerint az FRB-ket összeütköző fekete lyukak alakítják ki, de olyan szakértő is akad, aki idegen civilizációknak tulajdonítja a jeleket.

Kép: Getty Images

A mostani FRB viszont más, mivel egy ismert maradványcsillagtól, egy neutroncsillagtól származik, az objektum ráadásul jóval közelebb fekszik a Földhöz, mint az eddig felfedezett FRB-k forrásai. A 30 ezer fényévre található égitest egy magnetár, az ilyen neutroncsillagok rendkívül erős mágneses térrel rendelkeznek.

Sandro Mereghetti, a milánói Olasz Asztrofizikai Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első megfigyelés, mely során kapcsolatot fedeztek fel a magnetárok és az FRB-k között. A SGR 1935+2154 jelű objektumot 2014-ben azonosították, amikor észlelték az általa kibocsátott gamma- és röntgensugárzást. Ezt követően a magnetár egy időre elcsendesedett, április végén azonban egy erőteljes rádiókitörést produkált. A felfedezés azt sugallja, hogy bizonyos FRB-ket magnetárok alakíthatnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik