Tudomány koronavírus

Meglepő pontossággal szagolják ki a kutyák a koronavírust

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatói kiképeztek kilenc német katonakutyát arra, hogy képesek legyenek a SARS-COV-2 vírus nyomait felfedezni fertőzött emberek nyálából és orrváladékából – írja az IFL Science.

Egyhetes tanulás után az állatok képesek voltak megkülönböztetni a fertőzött emberek mintáját az egészségesektől, méghozzá lenyűgöző 96 százalékos pontossággal. Bár a szakértők leszögezték, hogy ez a kutatás egyelőre csak előzetes, és mindössze kilenc kutyával dolgozott, az eredmények nagyon biztatók, és azt mutatják, hogy érdemes lehet nagyobb energiát fektetni az ilyen projektekbe.

Kép: Getty Images

A BMC Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatás bizonyíték arra, hogy az előképzett, kábítószerek, fegyverek kiszaglására kiképzett kutyák sikeresen felismerhetik a koronavírusos mintákat. Ez nem az egyetlen betegség egyébként, aminek kiszagolására kutyákat be lehetne vetni: korábban Parkinson-kórt, maláriát, és a rák néhány fajtáját is megtalálták már az ebek.

Mindezt az úgynevezett illékony szerves vegyületek segítségével teszik: néhány betegség ugyanis úgy változtatja meg a test anyagcseréjét, hogy a betegek megváltozott, nem hagyományos illékony szerves vegyületeket is bocsátanak ki akár légzéssel, akár végül a vizelettel. Az állatok ezt a különbséget tudják szép eredményekkel érzékelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik