Tudomány

Idegen eredetű objektumokat találtak a Naprendszerben

A São Pauló-i Állami Egyetem csapata 19 csillagközi eredetű aszteroidát azonosított a Naprendszerben – írja a SciTech Daily. Az objektumok a kentaur aszteroidák közé tartoznak, melyek rendszerünk külső régiójában, a Jupiter és a Neptunusz között keringenek.

A Nap nagyjából 4,5 milliárd éve fejlődött ki nagy mennyiségű gázból és porból. Az egy helyen formálódó csillagok eleinte elég közel voltak egymáshoz, így gravitációjuk segítségével képesek voltak anyagot ellopni a szomszédos objektumoktól. Maria Helena Moreira Morais, a csapat tagja szerint bizonyos, a Nap körül keringő égitestek szintén idegen csillagoknál jöhettek létre. A kutató hozzátette, 2018-ban csapatuk volt az első, amely meg tudott különböztetni egy ilyen objektumot, ez a 514107 Ka’epaoka’awela aszteroida.

Legújabb tanulmányukban a szakértők újabb 19 idegen eredetű objektumot mutatnak be.

A Ka’epaoka’awelához hasonlóan az érintett kentaurok pályája is döntött a Naprendszer síkjához képest. A csapat számítógépes szimulációk segítségével követte nyomon, hogy miként alakult az aszteroidák mozgása az elmúlt 4,5 milliárd évben.

Kép: Getty Images

Az elemzés során a kutatók arra jutottak, hogy az objektumokat a Nap egy közeli csillagtól foghatta be. A szakértők bíznak benne, hogy a későbbi megfigyeléseknek köszönhetően még jobban feltérképezhetik a kentaurokat, és ezzel a csillagrendszerek formálódását is alaposabban megérthetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik